kreugerLoris är en 15 m lång sk speedyacht från tiden innan första världskriget.
Hon är byggd helt i fernissad mahogny med vackra beslag och med en exklusiv inredning i jugendstil, komplett med äkta mattor, påkostade möbeltyger och skinndynor.
Hon är en av dom mest påkostade och välrenoverade klassiska yachter som finns att uppbringa i Sverige.
Hennes historia är exempellös i sitt slag och är med sina 28 knop en av skärgårdens absolut snabbaste veteran-yachter.
Här har dåtidens Hollywoodstjärnor och kungligheter skålat i champagne med Ivar Kreuger och finanseliten.
Loris ritades i februari 1913 av den kände båtkonstruktören Knut Ljungberg åt ing, Ivar Kreuger. En månad senare bildades Förenade Svenska Tändsticksfabrikerna AB som blev början på Kreugers världsomspännande tändsticks imperium. Loris Byggdes på Hästholmsvarvet i Nacka som en snabbgående salongsyacht.Efter några motorbyten gjorde hon 27 knop. 1924 Gästades hon av Hollywood-stjärnorna Mary Pickford och Douglas Fairbanks. Med på den åkturen var även Greta Garbo och Mauritz Stiller.1929 var Kreuger-koncernen som starkast och Ivar ansågs som världens rikaste man med mer än dubbelt så stor förmögenhet som vår tids Bill Gates om man omräknar penningvärdet. Hans bolag kontrollerade över 80% av världsmarknaden på tändstickor och förmedlade statslån till ett 50 tal länder, däribland Tyskland och Frankrike. Koncernen innehöll flera av Sveriges största företag som SCA, Boliden SKF, LM Ericson, SF och Gränges. Här fanns även banker och fastighetsbolag. 1932 hittades han död i sin våning i Paris och i den kommande paniken tvingades koncernen i konkurs. Den så kallade Kreugerkrachen var ett faktum. Loris såldes på auktion och gick mellan många händer tills hon hittades som ett vrak 1992. Renoveringen av Loris tog 5 år och sponsrades av bla Hufvudstaden, ett fastighetsbolag som Ivar Kreuger bildade 1915.

Loris är idag en av Sveriges mest välkända båtar. Hon har visats på båtmässorna i Stockholm och Göteborg samt antikmässan i Gustavsberg. Sommaren 2010 var hon med och transporterade kändisar i SVT´s “Sommarpratarna”.Hon har varit dragplåster på veteranbåtsfestivaler i Stockholm, Karlskrona, Nyköping, Järvsö och sommaren 2012 även i Piteå. Loris går idag med begränsad charterverksamhet. Hon hyrs ut till konferanser, bröllop, affärsmöten och lustturer.Med sin relativt höga fart (28 knop) har hon en stor räckvidd i Stockholms skärgård. Vi har god kontakt med ett flertal skärgårdskrogar och kan även arrangera utflykter med flera veteranbåtar.Loris har plats för 8 passagerare i bakre sittbrunnen men vi får ta upp till 12 gäster ombord.